لرزه گیر یا همان آنتی شوک (ضد شوک) در صنعت برای جلوگیری از انتقال لرزش یا شوک حرکتی از قسمتی از تجهیز به قسمت دیگر تجهیز بکار میرود.
لرزه گیر ها در صنعت معمولا از جنس الاستومر (لاستیکی یا دیگر پلیمرهایی که لرزه را در خود جذب میکند مانند پلی یورتان یا همان پلی اورتان) ساخته میشوند و بسته به محل مصرف ممکن است با لایه های بافته شده (پارچه های پلیمری مخصوص که به آن منجیت میگویند) و یا حتی قطعات فلزی مسلح شده باشند تا عمر و کارکرد آنها را بهبود بخشند.
امداد صنعت تولید کننده انواع لرزه گیر صنعتی سفارشی مانند انواع دسته موتور لرزه گیر پایه الک و لرزه گیر دستگاه های صنعتی مانند لرزه گیر میز ویبره موزائیک سازی بوده و آماده پذیرش و ساخت سفارشات مشتریان محترم میباشد. 09366191692
کاربرد اصلی لرزه گیر ها جذب لرزش و حركات ناخواسته در خطوط لوله و داكتها میباشد.
تجهیزات دینامیکی موجود در خطوط لوله از جمله پمپ، کمپروسور، فن، توربین و ... به علت حرکت داخلی، لرزشهایی را به خط لوله اعمال می کنند کاهش و یا حذف این نیروها و لرزش ها ، عمر مفید خطوط لوله را افزایش داده و از ایجاد خسارات بر سیستم های تاسیساتی و خطوط انتقال سیال جلوگیری می نماید.
یکی از کاربردهای بسیار رایج لرزه گیرهای لاستیکی در قسمت Suction و Discharge پمپها می باشد که علاوه بر جذب لرزشهای موجود، قابلیت حذف ضربات قوچ و شوکهای به وجود آمده را دارند. از کاربردهای دیگر لرزه گیرهای لاستیکی نسبت به اتصالات آکاردئونی، قابلیت استفاده از آنها در محیطهای خورنده می باشد. هر چند که این اتصالات دما و فشار محدودی را تحمل می کنند.
گاهی نیز از لرزه گیرهای لاستیکی برای جلوگیری از هدایت الکتریکی استفاده میشود.
لرزه گیر و کاربردهای آن در صنایع
لرزه گیر چیست ؟
همانگونه که از نام آن پیداست این ابزاری است برای جلوگیری از ارتعاش و لرزه های ناخواسته بر روی خطوط لوله، نحوه کار آن بسیار ساده است و گاهی می توان گفت این عمل را خیلی سال پیش در دوران پیشرفت های صنعتی با وسائل و مواد مختلفی انجام می دادیم، برخی از انواع لرزه گیر ها بسیار ساده هستند و تنها تکه ای از یک لاستیک یا به اصطلاح رابر هستند که برای نصب زیر پایه های موتور ها، سانتریفیوژها، وسایل مکانیکی خط تولید، حتی ماشین چاپ استفاده می شوند، برخی نیز پیچیده تر هستند و مدل های مختلفی از آنها با تحمل فشار بالا و یا تالرنس بسیار زیاد برای لرزش های سنگین ساخته می شوند. این دستگاه ها معمولا برای خطوط گاز و نفت پرکاربرد تر هستند، البته خطوط لوله آب که پمپ های پرفشار بر روی آنها نصب شده است نیز کاربرد دارند. این دستگاه موجب کاسته شدن ضربات مختلف سیال بر روی لوله و به خصوص اتصالات نصب شده بر روی آنها می شود. این دستگاه ضرباتی را که به ضربه قوچ مشهورند حذف می کنند
چرا استفاده از لرزه گیر ضروری است
لرزه گیر ها ابزار هایی هستند که وجودشان در خطوط لوله ضروری است زیرا بدون آنها تحمل اتصالات پایین می آید و به اصطلاح خستگی در خط اتفاق می افتد، این امر باعث می شود نه تنها در خطوط شما نشتی یافت شود بلکه موجب بهم ریخته شدن اطلاعات دریافتی از دستگاه های اندازه گیری و ابزار دقیق می شود، ابزار هایی مانند ترانسمیتر فشار، فلومتر و سایر ابزار آلات. این ابزار برای جلوگیری از suction و discharge پشت پمپ ها می باشد البته این دو کلمه را خوب به خاطر بسپارید چون در همه مقالات درباره لرزه گیر ها این کلمات را می شنوید ولی کسی توضیحی از آنها ندارد، ساکشن Suction به عمل مکش یک پمپ می گویند تصور کنید که یک شلنگ نازک مانند شلنگ کولر را بمکید در انتهای این شلنگ در در بین راه حرکت های موجی شکلی را می بینید حال فرض کنید همین فشار بر روی لوله ها وارد شود و به جای نرم بودن این لوله ها سفت هستند و نمی توانند حرکت ها را حذف کنند پس فشار را بر روی بدنه و اتصالات خود تقسیم می کنند. discharge یک پمپ همان خالی کردن ناگهانی است که پس از قطع شدن فشار پمپ اتفاق می افتد ابزارآلاتی مانند لرزه گیر ها می توانند این فشار را تقسیم کنند. ضربه چکش یا Hammer که می تواند به تنهایی مشکلی بزرگ باشد البته نه برای خطوط صنعتی اما زمانی را به یاد بیاورید که شیر آب خانه را پس از یک قطع شدن طولانی آب باز می کنید و آب به صورت غیر متوالی با ضرباتی به شیر به آن فشار می آورد هچین دردسری را پمپ ها نیز ایجاد می کنند
انواع لرزه گیر
این ابزار به دو دسته عمده تقسیم می شوند یا فلزی هستند و یا لاستیکی، البته این دو دسته خیلی هم به این راحتی بیان نمی شوند و شکل ظاهری و نحوه مقاومت در برابر ضربه و همین طور تقسیم فشار در آنها، دسته بندی های بسیار زیاد دیگری را به این مجموعه اضافه می کند.
برای توضیح این ابزار های صنعتی دانستن نام آنها اکتفا می کند و خود گویای همه چیز است، ضربه گیر ها در انواع مختلفی وجود دارند از مدل های لاستیکی ساده که در زیر یخچال های خانگی قرار می گیرند تا لرزه گیر های فرکانس بالا که بر روی ژنراتور های بسیار بزرگ نصب می شوند. در این بین شرکت های ایرانی با نام های درخشان و سابقه طولانی در تولید وجود دارند که از جمله برترین تولید کنندگان لرزه گیر های صنعتی در جهان هستند. فلکسور پارس و ارتعاشات صنعتی ایران از این شرکت ها هستند و به جرات می توان گفت که ارتعاش صنعتی ایران در بین تولید کنندگان بزرگ دنیا رده پنجم را هم در زمینه سطح کیفی و فنی تولیدات و هم میزان تولید دارد، این شرکت یکی از رکورد داران تولید لرزه گیر است و ۱۳۸ اینچ لرزه گیر برای مجموعه پتروشیمی مبین یکی از این نمونه هاست
البته لرزه گیر ها تنها در همین موارد محدود نمی شوند و لرزه گیر هایی هستند که به جز سیستم های مکانیکال از ابزار هایی استفاده می کنند که برای کنترل و نگهداری هستند مانند آنچه ای که به مانیتورینگ ویبره مشهور است و علاوه بر این وجود آلیاژ های خاص و نحوه ریختگری در برخی تولیدات نیز، این محصول را به یک مقوله کاملا مدرن در صنایع امروز تبدیل کرده است. اما لرز گیر های لاستیکی نیز وجود دارند که مانند یک تکه لواشک با قطر زیاد هستند و تنها در زیر وسائل قرار می گیرند تا از انتقال لرزش به زمین کارخانه و همین طور آسیب رسانی به قطعات همجوار جلوگیری کنند، البته زیر پایه پمپ ها و سانتریفیوژ ها نیز نمونه هایی از این لرزه گیر ها دیده می شود اما در نهایت این لاستیک ها که به رابر Rubber نیز مشهورند سیستم پیچیده ای ندارند. هر چند که خود من در یک کارخانه بستنی سازی در ایران پایه ای از جنس رابر پلاستیکی دیدم که به شکل شبکه هایی از لاستیک و استیل که به صورت لانه زنبوری در هم تنیده شده بودند، ساخته شده بود و علاوه بر ظاهر عجیب کارائی بسیار بالایی داشت به نحوی که در یک گوشه این دستگاه که ضربه گیرش خراب شده بود و با لاستیک معمولی تعویض شده بود ضربه شدیدی حس می شد در حالی که در طرفین دیگر اصلا حرکت موتور ها و دستگاه زیر پا حس نمی شد.
اما گذشته از ضربه گیر های لاستیکی و استیل که در بازار ایران به صورت عمده فروخته می شوند و مشخصات خاص فنی برای خرید و فروش آنها لحاظ نمی شود، لرزه گیر ها کاربرد های فراوانی در صنایع ایران دارند از جمله نصب بر روی پمپ ها و سانتریفیوژ ها، اما نسبت به ضربه گیر های لاستیکی در زمان خرید باید موارد فنی زیادی لحاظ شود.
استفاده از ضربه گیر:
این ضربه گیر ها در رنگها ، سایزها و متریالهای گوناگون تولید می شوند و برخی نمونه های آنها در موارد زیر کاربرد دارند
ضربه گیرهای لاستیکی Shock Proof:
ضد اسید ومقاوم در برابر آب شور دریا EPDM متریال
ضد سایش NR+PBR متریال
متریال PU ( پلی اورتان )
سیلیکون
هایپالون
کلروپرن
لیتون
تفلون
موارد مورد استفاده از ضربه گیر:
ضربه گیرهای زیر آسانسور
ضربه گیرهای زیر سری پل
ضربه گیرهای سکوی سرد خانه ها
ضربه گیرهای سکوی کارخانجات شیر پاستوریزه
بست های درز انبساط پل
آسیاب ها –لیفربار – شل پلیت – هد پلیت
ضربه گیر اسکله
پمپ باد، پمپ آب، کمپرسور،
استفاده به عنوان رطوبت گیر
انواع لرزه گیر صنعتی
لرزه گیر های لاستیکی
لرزه گیر های آکاردئونی فلزی
منبع: فورج استیل
لرزه گیر:
لرزه گیرهای لاستیکی یکی از روشهای جلوگیری از انتقال لرزشهای به وجود آمده به سایر قسمتهای خط میباشد.لرزه گیرهای گروه تولیدی صنعتی نمونه فرد آب،با توجه به نوع مواد مصرفی در اتصالات لاستیکی در شرایط مختلف می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
برخی از این موارد مورد استفاده عبارتند از(خطوط بخار،خطوط انتقال انواع سیالات شامل آب سرد و گرم،دریا و انواع مواد آشامیدنی،خطوط مختلف پالایشگاه و پتروشیمی،و شبکههای گاز رسانی و خطوط خلأ.
تجهیزات دینامیکی موجود در خط لوله از جمله پمپ، کمپرسور، فن و توربین و.. به علت حرکت داخلی لرزشهایی را به خط لوله اعمال میکنند که این لرزشها باعث ایجاد سروصدا و استهلاک زودرس خط لوله و سایر قطعات و مشکلات متعدد دیگری میشوند.