مراحل ساخت انواع مصنوعات ملیله :
- مقدمات ساخت مليله(نوار مليله):
براي تهيه نوار مليله ابتدا نقره با عيار حدود 9/99�در كوره قرارگرفته و پس از ذوب شدن در داخل ريجه، ريخته شود پس از سرد شدن قطعه نقرهاي به طول 30-25 سانتيمتر به قطرحدود 5 ميليمتر بدست مي آيد در مرحله بعد، قطعه نقرهاي را بر روي سندان گذاشته و به كمک چكش، آنرا تبديل به ميلهاي چهار پهلو ميكنند و مجددا آنرا بوسيله چراغ كورهاي با شعله گاز حرارت ميدهند تا نرم شود و قابليت انعطاف پيدا كند، سپس آنرا از دستگاه نورد عبور داده و بصورت مفتولهاي باريكي در ميآورند.
در بالاي دستگاه نورد، چرخ دندهاي قرار دارد كه بوسيله آن ميتوان دستگاه را تنظيم و مفتولهايي با قطرهاي مختلف به دست آورد. مفتولهاي باريک مجددا، در كوره حرارت قرار داده شده و درون موم گذاشته ميشوند تا كاملا موم اندود شوند و آماده حديدهكردن شوند. براي حديده كردن، ابتدا مفتول نقره را از بزرگترين سوراخ حديده عبور و سپس آنرا از سوراخهاي كوچکتري ميگذرانند. در پايان كار، مفتول را از كوچکترين سوراخ حديده عبور ميدهند، تا مفتول بسيار نازک و ظريفي با قطر يكنواخت و با شماره 25، بدست آيد. آنگاه دو رشته از اين مفتول نازک را بصورت دولايي ميتابند و مفتول دولاتاب را، از ميان قسمت مسطح غلطک دستگاه نورد عبور ميدهند و در نتيجه از دستگاه نورد نوار باريکي به قطر تقريبي کمتر از نيم ميليمتر خارج ميشود، که همان نوار مليله ميباشد.
مراحل ساخت مليله:
بعد از آماده شدن نوار مليله، جهت ساخت اشيا، مراحل ذيل انجام ميپذيرد:
ابتدا صفحه فلزي مستطيل شكلي كه معمولا از جنس آهن و داراي ابعاد و اندازههاي مختلف است را انتخاب و يک سطح آنرا كاملا موم اندود ميكنند، سپس قالبي را كه به شكل محصول مورد نظر بريده شده، روي صفحه آهني قرارداده و نوار نقرهاي(ديواره) را كه داراي پهنايي بيش از نوار مليله است، از اطراف قالب ميگذارنند تا شكل قالب را به خود گرفته و درون موم قرار گيرد. پس از اين مرحله بوسيله ديوارههاي بعدي طرح كلي را تقسيم بندي كرده و ميانه سطوح را با نقشهاي مليله كه قبلا بوسيله دست و انبري ظريف با نوار مليله ساخته شده پر ميكنند و در آخرين مرحله بوسيله مفتولهاي آهني بسيار ظريف، نقوش را به يكديگر ميبندند تا اشكال ساخته شده به هم نخورد و بوسيله ذوب كردن موم اسكلت مليله ساخته شده را از صفحه آهني جدا مي كنند.
پس از اينكه كليه قطعات بوسيله گرده لحيم به يكديگر متصل شد، سيم هاي فولادي را بريده و جدا مي سازنند و محصول را كه تقريبا كار ساختش به پايان رسيده در ظرفي كه حاوي محلول رقيق اسيد سولفوريك است قرار مي دهند و يا در داخل ظرف محتوي ( محلول زاج سفيد) مي جوشانند تا اضافات و لكه هاي روي نقره از بين برود. در پايان به كمك برس سيمي ظريفي مليله ساخته شده را پاك مي نمايند .
نوع ديگري از مليله محصولاتي است كه بوسيله خم كردن و لحيم كردن صفحات مليله کاري شده، ساخته مي شود و شيوه توليد چنان است كه ابتدا با استفاده از نوارهاي مليله صفحاتي به اندازه هاي مد نظر تهيه و سپس به كمك آنها محصولاتي نظير گيره، استكان و ليوان ، قندان، گلاب پاش و... مي سازنند و بوسيله نقره اي با عيار پايين تر دسته و پايه آن را ساخته و بر روي كار سوار مي كنند.
ابزار آلات مليله كاري:
كوره : شامل كوره هاي زغالي يا كوره هاي گازي است كه جهت ذوب فلزات حرارت توليد مي كنند و دماي آنها معمولا بالاي 1300 درجه سانتي گراد مي باشد.
سندان و چكش: جهت صاف نمودن سطح كار
بوته: ظرفي است استوانه اي شكل که از آن جهت ذوب نقره استفاده مي شود جنس آن از گرافيت و ظرفيت كوچكترين آن تقريبا 50 گرم و بزرگترين آن يك كيلوگرم است.
حديده: ابزاري است براي تهيه مفتولهاي نقره با قطرهاي مختلف بشكل استوانه كه از دو لايه بيروني و دروني تشكيل شده است.
ريجه(ريژه): قالب فلزي است كه نقره بعد از ذوب داخل آن ريخته مي شود. ريجه دو نوع است1- مدادي: كه جهت تهيه شمش استفاده مي شود2- كتابي:كه براي ساخت نقره صفحه اي استفاده مي شود.
دستگاه نورد: شمش نقره را به مفتول تبديل مي نمايد.
دمبوري: كه حاوي يك مخزن بنزين و يك دم هوا و همچنين يك مشعل مي باشد و جهت آتشكاري جزئي بكارمي رود.
انبر آتش كاري: داراي دسته اي بلند بوده و هنگام آتش و لحيم كاري استفاده مي شود.
مته برقي: براي سوراخ كردن برخي قسمتهاي زمينه كار از آن استفاده مي شود
تخته تاب: دو قطعه چوب براي تابيدن مفتول نقره اي بكار مي رود
قيچي: براي بريدن ورقه هاي آهني و قطع مفتولهاي نقره اي استفاده مي شود.
فرچه يا برس سيمي:جهت زدودن ناخالصي ها از روي مليله استفاده مي شود.
آينه سوهان: براي براق كردن و شفاف نمودن سطوح کار نقره استفاده مي شود.
جفت: براي شكل دادن مفتول مليله به ريز نقشها بكار مي رود.
قالب ريخته گري: براي ساختن اشيا از قبيل پايه و دسته استكان بكار مي رود.
دندانه: براي تبديل نوار صاف نقره اي به نوار دندانه دار استفاده مي شود.