اندازه گیری مقاومت سیستم زمین به روش دو الکترود (2P)
از این روش می توان در موارد زیر بهره برد:
الف : بررسی همبندی و پیوستگی تجهیزات با سیستم زمین
همانطور که مستحضرید یک سیستم ارت از دو قسمت اساسی تشکیل می گردد. یکی الکترودهای ارت(Earth Electrodes) که قسمتهای در تماس با خاک هستند، و دیگری هادی های ارت(Earth conductors) که تجهیزات را به این الکترودهای ارت متصل می نمایند. اصولا" برابر دستورالعمل ها تجهیزات می بایست با هادی های ارتباطی(Earth conductors) مستقل و روکش دار و با مقاومت پائین (انتخاب سطح مقطع مناسب) به باسبار های مربوطه و در نهایت به الکترودهای ارت که یک سیستم ارت به هم پیوسته را تشکیل می دهند، متصل گردند.
واضح است که میزان مقاومت هادی های ارت نشان دهنده کیفیت و نحوه اتصال تجهیزات به سیستم ارت می باشد. با استفاده از این تکنیک شما قادر خواهید بود مقاومت مسیر هادی های ارت را اندازه گیری نمائید و از کیفیت سیستم همبندی آگاه شوید.
ب : اندازه گیری مقاومت سیستم زمین به کمک یک سیستم زمین کمکی مجزا بدون نیاز به کوبیدن الکترودکمکی
در مواقعی که امکان کوبیدن الکترود های کمکی جریان(H) و ولتاژ (S) در اطراف سیستم ارت مورد نظر بدلیل آسفالت و محوطه سازی وجود ندارد
می توان با کمک یک سیستم زمین جدا (لوله کشی فلزی آب ، یک سیستم ارت جدا) برای اندازه گیری مقاومت سیستم ارت مورد نظر اقدام نمود.
در این تست دقت فرمائید فاصله سیستم ارت مورد نظر و سیستم ارت کمکی انتخابی نمی بایست کمتر از 5 متر باشد.
مقاومت خوانده شده روی دستگاه (RE)، مجموع مقاومت سیستم ارت مورد نظر
(R1) وسیستم ارت کمکی (R2) انتخابی است و در صورتیکه مقدار مقاومت سیستم
ارت کمکی مشخص بوده و یا قابل اندازه گیری باشد مقدار مقاومت سیستم ارت مورد
نظر قابل محاسبه است:
RE =R1+R2
در صورت مشخص نبودن و یا عدم امکان اندازه گیری مقدار مقاومت سیستم ارت کمکی
تائید مقدار مقاومت خوانده شده (RE)، نیاز به تحلیل خواهد داشت.
ج : تست جدائی دو سیستم زمین
از این تست برای تعیین جدائی دوسیستم زمین که ممکن است در بعضی مواقع بررسی آن مورد نیاز باشد نیز استفاده می گردد. در صورتیکه مقاومت خوانده شده روی دستگاه (RE)بزرگتراز 0.9x(R1+R2) باشد می توان مدعی شد که ارت ها جدا هستند.
محاسبه ولتاژ قدم و تماس:
در صورتی که بر روی سازه های فلزی / تابلو برق / فنس های پست ها اتصال کوتاهی اتفاق بیافتد ویا هنگام بروز صاعقه ، جریان صاعقه از هادی میانی به سیستم زمین هدایت شود ، خطرات زیر برای اشخاصی که در محدوده محل اتصال کوتاه زمین هستند مطرح خواهد بود :
الف : خطر ولتاژ تماس ب: خطر ولتاژ قدم
خطر ولتاژ تماس : در صورتی که شخصی به سازه های فلزی / تابلو برق / فنس های ویا هادی میانی مورد نظر در هنگام ولتاژدار بودن دست بزند با
عبور جریان ار مسیر دست و بدن وپای در تماس با زمین ، دچار برق گرفتگی می گردد.
سیم بندی دستگاه در محاسبه ولتاژ تماس
خطر ولتاژ قدم : در صورتی که شخصی در اطراف زمین سازه های فلزی / تابلو برق / فنس های ویا هادی میانی مورد نظر در هنگام ولتاژدار بودن
در حال قدم زدن باشد بدلیل وجود گرادیان ولتاژ در زمین مورد نظر در بین دوپای شخص اختلاف ولتاژ باعث عبور جریان از بدن
شخص گردیده و خطر برق گرفتگی مطرح می باشد.
سیم بندی دستگاه در محاسبه ولتاژ قدم
اصولا" این خطرات در پست های برق با اجرای مش گذاری کف و اتصال تمام سازه های فلزی به آن حل می گردد. ولی در محوطه خارجی پست ها بعد از فنس و یا محل ورود هادی میانی صاعقه گیر ها به زمین و زمین های اطراف آن ایمنی مربوطه می بایست مورد توجه قرار گیرد. برای محاسبه ولتاژ تماس وقدم در دست داشتن مقاومت زمین اطراف فنس و یا محل ورود هادی میانی صاعقه گیر مورد نیاز است که با تکنیک های زیر قابل اندازه گیری می باشد. بدیهست با داشتن حداکثر جریان اتصال کوتاه پست یا پیش فرض حداکثر جریان تخلیه صاعقه و ضرب آن در مقاومت اندازه گیری شده حداگثر ولتاژ تماس یا گام محاسبه می گردد(V=I x R) .