آموزش رایگان نصب کرکره اتوماتیک ( برقی یا هوشمند )
* " ایمن صنعت البرز " از واحد فنی خود تقاضا کرده تا مطلبی با موضوع همین مقاله تهیه کنند ، در زیر این مقاله آورده شده است . ان شاء الله در آینده در فرصت مناسب تصاویر مناسبی به آن اضافه خواهد شد. همچنین قصد داریم در آینده فیلم های آموزشی نیز تهیه کرده و در وبلاگ و سایت قرار دهیم. با توجه به این که یکی از اهداف " ایمن صنعت البرز " تاسیس آموزشگاه شناخت و نصب سیستم های هوشمند و امنیتی ست، امیدواریم آموزش های ما مفید برای شما باشد. در آینده اطلاعات بیشتری و با کیفیت بهتری به شما ارائه خواهیم کرد.
فهرست مطالب این مقاله :
√1- معرفی کرکره اتوماتیک ( کرکره برقی یا هوشمند )
√2- انواع سیستم های مختلف کرکره اتوماتیک
√3- اجزا و قطعات اختصاصی هر سیستم
√4- اجزا و قطعات مشترک در هر 3 سیستم
√5- بعضی از مشخصات ، خصوصیات و امکانات کرکره های اتوماتیک " ایمن صنعت البرز "
√1- معرفی کرکره اتوماتیک ( کرکره برقی یا هوشمند ):
درب به صورت کرکره ای که به صورت اتوماتیک و توسط ریموت کنترل ، کنترل می شود.
موارد استفاده :
- درب مغازه ها
- درب فروشگاه های کوچک و بزرگ
- درب پارکینگ ها
- درب سالون ها
- درب انبار ها
- درب سیلو ها
- درب اماکن صنعتی
- درب کارگاه ها و کارخانه ها
- و ....
√2- انواع سیستم های مختلف کرکره اتوماتیک :
1- سیستم سنترال یا مرکزی ( MC یا Motor Central ):
در این سیستم موتور در وسط و روی شفت ( لوله ای که تیغه های کرکره دور آن و کاسه فنر های متصل به آن می پیچند ) قرار می گیرد و موجب گردش آن می شود. شفت در این سیستم با چند عدد کاسه فنر ادغام شده است. کاسه فنر ها عامل کمکی به موتور برای بالا و پایین کردن تیغه ها هستند. این سیستم یک سیستم قدیمی ست که اکنون جای خودش را به سیستم توبولار و ساید داده است.
معایب این سیستم:
- به دلیل استفاده از کاسه فنر دور شفت، قطر فضای لوله شکلی که تیغه ها دور آن می پیچند بزرگ بوده و در نتیجه رول کامل تیغه ها حجم بیشتری نسبت به دو سیستم دیگر اشغال می کند.
- در این سیستم مشکل شکستن فنر ( که داخل کاسه فنر ها قرار دارد ) وجود دارد، که در صورت شکستن باید تعویض یا تعمیر شود. در 2 سیستم دیگر ما اصلا فنری نداریم که بخواهد بشکند.
- برای نصب سیستم باید قبلا فنر ها کوک شوند.
- نصب و ارائه خدمات برای کرکره های اتوماتیک مبتنی بر این سیستم سخت تر و وقتگیرتر می باشد. در حالی که 2 سیستم دیگر ساده تر می باشند.
2- سیستم توبولار ( Tubular ):
در این سیستم موتور به شکل یک استوانه با طول حدود 50-60 cm است که از یک طرف شفت ( در این سیستم فقط شفت داریم و خبری از کاسه فنر های دور شفت نیست. یعنی فقط یک لوله که تیغه ها مستقیما دور همان می پیچند )، داخل لوله شفت شده و به وسیله پیچ به آن محکم و ثابت می شود. قسمت متحرک موتور که همان قسمت فرو رفته در شفت می باشد، شفت را به گردش وا می دارد و در نتیجه تیغه ها بالا یا پایین می شوند. این سیستم برای درب های با مساحت کوچک تا متوسط و در واقع درب های با وزن کم تا متوسط کاربرد دارد.
3- سیستم ساید یا صنعتی ( Side ):
برای درب های با مساحت بزرگ و در واقع درب های سنگین ، همچنین برای در های با تردد زیاد نیاز به موتوری قوی تر از توبولار می باشد که از موتور ساید استفاده می شود. در این سیستم موتور داخل شفت نمی شود بلکه کنار شفت و رول تیغه ها و به موازات آنها در یک سمت شفت و رول ( چپ یا راست ) قرار می گیرد. در این سیستم موتور به وسیله چرخ دنده و زنجیر که از یک طرف به موتور وصل است و از طرف دیگر به شفت ، موجب حرکت و گردش شفت می شود.
√3- اجزا و قطعات اختصاصی هر سیستم :
در اینجا به معرفی اجزا و قطعات اختصاصی هر یک از 3 سیستم فوق می پردازیم. بعضی اجزا و قطعات هستند که در هر سه سیستم مشترک و شبیه می باشند. اینها را در بخش √4 ( اجزا و قطعات مشترک در هر 3 سیستم ) توضیح داده ایم.
1- سیستم سنترال یا مرکزی ( MC یا Motor Central ):
اجزای اختصاصی این سیستم که با 2 سیستم دیگر مشترک نیست و دارای تفاوت می باشد یا اصلا در 2 سیستم دیگر وجود ندارد شامل موارد زیر می باشد:
- موتور سنترال : که متفاوت با موتور دو سیستم دیگر است. هم در شکل و هم در جا و نحوه بسته شدن و کار کردن.
- شفت : قطر شفت در این سیستم نسبت به دو سیستم دیگر کمتر است.
- کاسه فنر ها : فقط در این سیستم وجود دارند.
- 2 عدد ناودانی : فقط در این سیستم وجود دارند. در دو سیستم دیگر ، به جای 2 عدد ناودانی ، 2 عدد پلیت داریم.
در این سیستم شفت ثابت می باشد. از دو طرف روی دو عدد ناودانی به طول تقریبا 10 cm به وسیله پیچ یا جوش محکم می شود. البته خود ناودانی ها هم به وسیله آهنگری و جوشکاری به نحوی در دو طرف بالای کرکره به دیوار محکم و ثابت هستند. اما کاسه فنر ها نیز در جای خود ثابتند یعنی به چپ یا راست نمی روند. ولی دارای 2 تکه هستند. یک تکه ، ثابت و بدون چرخش به شفت محکم شده و تکه دوم امکان چرخش دارد. یک فنر در داخل هر کاسه فنر وجود دارد. یک سمت فنر به تکه ثابت و سمت دیگر آن به تکه متحرک محکم شده. وقتی تکه متحرک در یک سمت می چرخد فنر کوک و اگر در خلاف جهت بچرخد فنر باز می شود. نصاب در زمان نصب دقت می کند تا شفت و فنر ها در جهت درست باشند. طوری که با پایین رفتن تیغه ها فنر ها کوک و با بالا رفتن تیغه ها فنر ها باز شوند. در واقع فنر ها به موتور برای بالا بردن تیغه ها که نیروی بیشتری نسبت به پایین آمدن تیغه ها نیاز هست کمک می کنند.
موتور سنترال روی شفت قرار می گیرد.
تیغه ابتدایی ( اولین تیغه ) به وسیله پیچ به تمام کاسه فنر ها و همچنین به تاج موتور محکم می شود. در نتیجه وقتی موتور کار می کند، تاج موتور شروع به چرخیدن در یک جهت می نماید و همزمان تیغه ابتدایی و کاسه فنر ها که به این تیغه پیچ شده اند شروع به چرخیدن در همان جهت می نمایند. تیغه های دیگر به تیغه ابتدایی سوار می شوند. در نتیجه با چرخش تیغه ابتدایی در یک جهت تیغه های دیگر نیز همراه آن می چرخند و به دور شفت و کاسه فنر ها رول می شوند یا از حالت رول شده باز می شوند.
2- سیستم توبولار ( Tubular ):
اجزای اختصاصی این سیستم که با 2 سیستم دیگر مشترک نیست و دارای تفاوت می باشد یا اصلا در 2 سیستم دیگر وجود ندارد شامل موارد زیر می باشد:
- موتور توبولار : که متفاوت با موتور دو سیستم دیگر است. هم در شکل و هم در جا و نحوه بسته شدن و کار کردن.
- شفت : قطر شفت در 3 سیستم به صورت زیر است:
سیستم ساید > سیستم توبولار > سیستم سنترال
- 2 عدد پلیت
- یاتاقان
- اند کپ
- ستاره ای
در این سیستم برعکس سیستم سنترال که شفت ثابت بود و تکه متحرک کاسه فنر ها چرخش داشتند؛ شفت امکان چرخیدن دارد. در واقع قسمت متحرک موتور که بخش اعظم موتور نیز می باشد داخل شفت می رود و به وسیله پیچ به شفت محکم و ثابت می شود. وقتی موتور کار می کند و در نتیجه قسمت متحرک موتور شروع به چرخیدن می کند، همراه با خود شفت را نیز می چرخاند. در اینجا دیگر خبری از کاسه فنر ها نیست. تیغه ابتدایی مستقیما روی شفت پیچ می شود. وقتی موتور کار می کند قسمت متحرک آن در یک جهت شروع به چرخیدن می نماید. همراه با خود شفت را نیز که به آن پیچ شده می چرخاند. در نتیجه تیغه ابتدایی و همراه با آن سایر تیغه ها که به تیغه ابتدایی سوار شده اند شروع به رول شدن دور شفت می کنند یا از جالت رول شده باز می شوند. در اینجا چون کاسه فنر وجود ندارد حجم رول تیغه ها به دور شفت کمتر از سیستم سنترال می باشد.
اما شفت برای چرخیدن حول محور وسط خود لازم هست روی تکیه گاهی قرار بگیرد.برای این کار دو عدد پلیت در دو سمت بالای کرکره به وسیله آهنگری و جوشکاری کاملا محکم و ثابت می شوند. در واقع به نوعی جایگزین ناودانی ها در سیستم سنترال هستند. به یکی از این پلیت ها قطعه ای به نام ستاره ای پیچ می شود. سپس برآمدگی سمت ثابت موتور داخل سوراخ ستاره ای قرار گرفته و با پین ثابت می شود. اما سمت دیگر شفت ؟ قبل از اینکه شفت را روی پلیت ها سوار کنیم، در سمت دیگر شفت که خالی ست ( یک سمت ، موتور فرو رفته ) قطعه ای به نام اندکپ قرار می دهیم. به انتهای میله اندکپ نیز یک قطعه به نام یاتاقان که دارای بلبرینگ می باشد متصل می کنیم. حالا وقتی شفت را روی پلیت ها بالا بردیم و قسمت ثابت موتور را داخل سوراخ ستاره ای با پین ثابت کردیم، سمت دیگر شفت که در واقع یاتاقان قرار دارد را روی پلیت دوم قرار داده و یاتاقان را به پلیت با پیچ مجکم می کنیم. حالا وقتی موتور کار می کند، قسمت ثابت که ثابت و متصل به پلیت می ماند. قسمت متحرک شروع به چرخش در یک جهت می نماید. در نتیجه شفت را نیز می چرخاند . اندکپ انتهای شفت نیز داخل یاتاقان شروع به چرخش می کند. در واقع یاتاقان تکیه گاهی برای چرخش شفت شده است.
3- سیستم ساید یا صنعتی ( Side ):
اجزای اختصاصی این سیستم که با 2 سیستم دیگر مشترک نیست و دارای تفاوت می باشد یا اصلا در 2 سیستم دیگر وجود ندارد شامل موارد زیر می باشد:
- موتور ساید : که متفاوت با موتور دو سیستم دیگر است. هم در شکل و هم در جا و نحوه بسته شدن و کار کردن.
- شفت : قطر شفت در این سیستم از قطر شفت در هر 2 سیستم دیگر بیشتر است.
- 2 عدد پلیت : که بزرگتر از پلیت در سیستم توبولار می باشد. چون موتور ساید نیز باید علاوه بر شفت روی پلیت قرار بگیرد.
این سیستم شبیه سیستم توبولار می باشد. فقط به جای این که موتور داخل شفت فرو برود ، کنار شفت و رول تیغه ها و به موازات آنها ور در یک سمت قرار می گیرد. در اینجا چرخش موتور توسط چرخ دنده و زنجیر از موتور به شفت هدایت می شود.
√4- اجزا و قطعات مشترک در هر 3 سیستم :
# تیغه ها :
- جنس : آلومینیوم ، گالوانیزه و نانو کامپوزیت
در حال حاضر از جنس آلومینیوم بیشتر استفاده می شود.
- پل : بدون پل ، 1 پل ، 2 پل
پل داخل تیغه در واقع استحکام تیغه را بشتر می کند.
- اندازه : 45، 60، 70، 80، 90، 100 mm
در حال حاضر تیغه 80 مرسوم می باشد.
- رنگ : انواع طیف رنگ های پودری الکترواستاتیک کوره ای
3 رنگ سفید ، کرم و نقره ای معمولا به صورت فابریک و رنگ شده خود کارخانه سازنده موجود می باشند. ولی سایر رنگ ها از تیغه خام استفاده می شود که باید بر اساس کد رنگ انتخاب شده توسط مشتری در کارگاه ها یا کارخانه های رنگ پودری ، رنگ شوند. خصوصیات رنگ به خصوصیات رنگ پودری استفاده شده بستگی دارد.
- انحنا : تخت یا قوس دار
در حال حاضر از مدل قوس دار استفاده می شود که به راحتی دور شفت و رول تیغه ها ، رول می شود.
- پانچ دار یا بدون پانچ
این امکان وجود دارد که روی تیغه سوراخ هایی به شکل دایره یا مستطیل ایجاد کرد و در نتیجه سمت دیگر کرکره زمان بسته بودن قابل دیدن باشد. معمولا تیغه پانچ دار به صورت تک جداره می باشد.
# تیغه انتهایی :
معمولا برای اینکه تیغه آخر بیشتر در معرض ضربه قرار دارد، همچنین در بعضی موارد افراد مایلند روی کرکره قفل هم بزنند از تیغه انتهایی استفاده می کنیم. تیغه انتهایی محکم تر از بقیه تیغه هاست، به علاوه اینکه تخت می باشد نه قوس دار .
# لاستیک انتهایی :
به تیغه انتهایی یا آخرین تیغه سوار می شود. خاصیت الاستیک آن باعث می شود وقتی تیغه ها به انتها و روی کف زمین رسیدند ، ضربه توسط این لاستیک کنترل شود. به علاوه به دلیل وجود آب و کثیفی در کف زمین ، آب و کثافت به تیغه ها نخورند.
# کپس :
در دو سمت هر تیغه قرار می گیرد. در واقع نوعی نگهدارنده می باشد تا تیغه ها نسبت به هم چپ یا راست نروند.
# 2 عدد ریل به همراه واشر مویی :
در دو طرف کرکره قرار می گیرند و تیغه ها داخل آنها حرکت می کنند. در واقع تیغه ها را نگه می دارند تا در یک مسیر مشخص بالا و پایین بروند. جهت جلوگیری از خش برداشتن تیغه ها ، داخل هر ریل واشر مویی به کار رفته که بافت نرمی را در لبه های ریل فراهم می کند تا تیغه ها هنگام بالا و پایین رفتن خش برندارند. رنگ ریل ها معمولا هم رنگ تیغه ها انتخاب می شود.
# برد یا رسیور یا کنترل باکس :
در واقع کنترل کرکره اتوماتیک با این قسمت می باشد.
امکانات برد :
- سوکت چشمی : بعضی ها ندارند یعنی قابلیت نصب چشمی برای آنها وجود ندارد.
- سوکت فلاشر : بعضی ها ندارند یعنی قابلیت نصب فلاشر ( چراغ چشمک زن ) برای آنها وجود ندارد.
- سوکت موتور : که همگی دارند و سیم های موتور به آن وصل می شود.
- سوکت برق : برق برد و سایر اجزای الکتریکی کرکره اتوماتیک را تامین می کند.
- دکمه Time : زمان کارکرد موتور و Autoclose ( بسته شدن اتوماتیک ) را می توان با آن تنظیم کرد. بعضی بردها Autoclose ندارند.
- دکمه Lrn : برای ست کردن ریموت ها یا حذف آنها.
- دیپ سوئیچ ها : بعضی بردها 3 عدد دیپ سوئیچ ( یا دکمه 2 حالته On و Off ) دارند و بعضی ندارند:
1- دیپ سوئیچ Autoclose : برای On و Off کردن حالت Autoclose استفاده می شود. اگر روی On باشد وقتی کرکره بالا رفت به طور خود به خود پس از یک زمان مشخص قابل تنظیم پایین می آید. Autoclose بیشتر برای جاهایی مثل پارکینگ ها کاربرد دارد که فرد پس از داخل کردن یا خارج کردن ماشینش انتظار دارد درب خود به خود بسته شود. در جاهایی مثل درب مغازه ها به این گزینه نیاز نداریم.
2- دیپ سوئیچ L/R ) Left / Right ) : برای تغییر جهت چرخش موتور می باشد. اگر وضعیت آن را تغییر دهیم، اگر با زدن دکمه ریموت کرکره بالا می رفت از این به بعد با زدن آن دکمه کرکره پایین می رود و بالعکس . در واقع جهت حرکت کرکره برعکس می شود.
3- دیپ سوئیچ 1CH/4CH ) 1Channel / 4Channel ): وقتی روی حالت 1CH باشد از ریموت های ست شده روی برد می توان برای باز و بسته کردن فقط یک کرکره استفاده کرد. ولی در حالت 4CH می توان از هر دکمه ریموت برای باز و بسته کردن یک کرکره مجزا استفاده کرد. کارکرد آن برای زمانی ست که مثلا شما 4 عدد کرکره دارید و دوست دارید برای کنترل آنها از یک ریموت استفاده کنید نه 4 ریموت.
# 1 جفت چشمی :
اگر می خواهیم از چشمی استفاده کنیم باید از بردی استفاده کنیم که امکان اتصال چشمی را داشته باشد. برای جاهایی مثل پارکینگ ها کاربرد دارد و برای جاهایی مثل مغازه ها استفاده نمی شود. کار چشمی ها به این صورت می باشد که در زمانی که کرکره در حال پایین آمدن می باشد ( نه بالا رفتن )، هر زمان کسی یا چیزی جلوی آنها قرار بگیرد یا از جلوی آنها رد بشود، کرکره می ایستد و سپس تا آخر بالا می رود. این خصوصیت برای این می باشد که اگر کسی یا چیزی زیر کرکره باشد ، کرکره روی او پایین نیاید.
در واقع یک چراغ چشمک زن می باشد که زمانی که کرکره در حال باز شدن یا بسته شدن می باشد کار می کند. در جاهایی مثل پارکینگ ها کاربرد دارد و در جاهایی مثل مغازه ها استفاده نمی شود. کارکرد آن هم به این صورت است که مثلا وقتی کسی از دور دکمه ریموت را می زند که درب کرکره ای پارکینگ باز شود مطمئن شود که دکمه ریموت فرمان باز شدن را به برد داده است و درب در حال باز شدن می باشد. در نتیجه وقتی از فاصله مشخصی دکمه را بزند تا برسد جلوی درب ، درب کاملا باز شده و بدون توقف می تواند وارد پارکینگ شود.
# ریموت یا فرستنده :
به وسیله دکمه های ریموت می توان کرکره اتوماتیک را کنترل کرد. ریموت باید با برد ست شود.
√5- بعضی از مشخصات، خصوصیات و امکانات کرکره های اتوماتیک ایمن صنعت البرز :
- رنگ پودری الکترو استاتیک کوره ای تیغه ها و ریل ها . برای رنگ های سفارشی مشتری که فابریک آن در بازار موجود نیست و باید تیغه خام رنگ شود؛ تیغه های خام ابتدا با اسید و مواد شوینده شستشو می شوند و سپس با استفاده از رنگ درجه 1 پودری در کارخانه رنگ شده سپس وارد کوره می شوند. این مرحله خیلی مهم هست چرا که رنگ اگر اصولی و استاندارد و توسط کارخانه های معتبر انجام نشود بعد از مدتی رنگ از روی تیغه جدا می شود و یا به راحتی خش بر می دارد و در نتیجه زیبایی و عمر مفید کرکره افت می کند.
- استفاده از تیغه های کاملا استاندارد و دارای حداقل صدای ممکن موقع باز و بسته شدن و استحکام فیزیکی بالا .
- استفاده از بهترین برند های موجود بازار برای تمام اجزا و قطعات : موتور ، تیغه ها ، شفت ، کنترل باکس ، چشمی ، فلاشر و ....
- استفاده از برد یا کنترل باکس با امکانات و برند مورد نظر شما : چشمی دار ، فلاشردار ( چراغ چشمک زن )، 1 کانال و 4 کانال ، بسته شدن اتوماتیک ( Autoclose ).
- امکان تنظیم حد بالا و پایین تیغه ها ( تا کجا بالا بروند و تا کجا پایین بروند ).
- موتور دارای خلاص کن دستی : برای بالا و پایین کردن کرکره زمانی که برق می رود.
- رنگ تیغه ها بر اساس هر رنگ انتخابی شما از طیف رنگ های متنوع موجود .
- امکان چاپ رنگی طرح و تصویر مورد نظر شما روی تیغه ها .
- انواع کرکره های اتوماتیک در 3 سیستم :
1- توبولار : Tubular
2- صنعتی یا ساید : Side
3- سانترال یا مرکزی : Motor Central یا MC
- و ...
لطفا نظر خود را در مورد این مقاله درج کنید. ممنون