اروپا آماده سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر ایران
"حمید چیتچیان" وزیر نیرو و میگل آریاس کانیته "Canete" کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا در حاشیه برگزاری نخستین گردهمایی تجاری ایران و اتحادیه اروپا در حوزه انرژی پایدار در ساختمان ستادی وزارت نیرو در نشست خبری مشترکی شرکت کردند.
وزیر نیرو نیز در این نشست در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران خارجی مبنی بر اقدام ایران برای دستیابی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر گفت: شیوههای مشخصی را اتخاذ کردهایم تا بتوانیم به اهداف مورد نظر خود در بخش انرژیهای تجدیدپذیر دست یابیم.
وی با اشاره به اینکه، وزارت نیرو و دولت جمهوری اسلامی بستههای تشویقی را برای سرمایه گذاران بخش خصوصی در تولید انرژیهای تجدیدپذیر و خرید آن توسط دولت در نظر گرفته است، گفت: در این بستههای تشویقی، مدت زمان خرید تضمینی برق از بخش خصوصی 20 سال در نظر گرفته شده که با توجه به نوع انرژی تولیدی و نوع تکنولوژی متفاوت است ولی متوسط خرید برق تولیدی از انرژیهای تجدید پذیر 11 سنت خواهد بود.
حمید چیتچیان در خصوص مساعد کردن زمینههای سرمایه گذاری خارجی گفت: جمهوری اسلامی ایران برای حمایت از قانون تشویق سرمایه گذاری خارجی، ضمانتهای لازم را برای خارج کردن درآمدهای ناشی از سرمایه گذاری خارجی میپذیرد.
وی با بیان اینکه در میان بخشهای مختلف، بیشترین تمایل به سرمایه گذاری بخش خارجی در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر است، گفت: رقم درخواست سرمایهگذاری ثبت شده در این بخش بالغ بر 3.6 میلیارد دلار است.
وزیر نیرو تصریح کرد: برای فیلدهای بیش از 100 مگاوات مناقصه برگزار خواهد شد و براساس مناقصه، سرمایه گذارانی که کمترین رقم فروش برق را پیشنهاد کنند انتخاب خواهند شد.
وی افزود: این قوانین حکم میکند تا در 5 سال آینده بایستی 5 هزار مگاوات نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور نصب شود.
چیتچیان در پاسخ به این سؤال که با برقراری اتصال شبکه برق ایران و اروپا، جمهوری اسلامی به چه میزان توانایی تأمین برق اروپا را خواهد داشت و آیا در صورت اتصال شبکه برق ایران به اروپا این موضوع دوجانبه خواهد بود، گفت: جمهوری اسلامی از گذشته به صورت سنتی در تأمین برق اروپا نقش داشته و در زمان حاضر نیز یکی از تأمین کنندگان نفت و گاز جهان بوده و اخیراً نیز تصمیم گرفته تا سرمایه گذاری قابل توجهی در بخش LNG داشته باشد.
وی افزود: یکی از پتانسیلها و ظرفیتهای باالقوه برای همکاری بین ایران و اروپا تأمین گاز و برق خواهد بود.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه هم اکنون ایران با 7 کشور همسایه خود ارتباط الکتریکی دارد و بزودی کشورهای گرجستان و روسیه نیز به این جمع افزوده خواهند شد، اظهارداشت: این زمینه فراهم است تا ادامه اتصال شبکهها به اروپا فراهم شود، بخصوص اینکه با کشور ترکیه نیز مراودات برق داشته و در سال گذشته نیز صادر کننده برق به این کشور بودیم.
وی افزود: این همکاری میتواند در امنیت عرضه انرژی برای اروپا نقش موثری داشته باشد.
در ادامه کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا نیز در خصوص این سؤال که با توجه به اینکه جمهوری اسلامی متعهد است تا سال 2030 میزان آلایندههای خود را تا 4 درصد کاهش دهد و 7500 مگاوات نیروگاههای تجدیدپذیر احداث کند، آیا اتحادیه اروپا به تعهدات خود در خصوص در اختیار گذاشتن تکنولوژیهای جدید به ایران عمل خواهد کرد، گفت: برگزاری این گونه همایشها برای مشخص شدن چهارچوب این همکاریها در خصوص انرژیهای تجدید پذیراست و بر اساس معاهده " کیوتو" انرژیهای تجدیدپذیر در حال توسعه و قیمت آن نیز در حال کاهش و توسعه فناوری در حال ارتقا است.
کانیته ادامه داد: بایستی چهارچوب همکاریهای فی مابین دوطرف مشخص شود و توسعه انرژیهای تجدید پذیر توسط بخش خصوصی توسعه یابد.
او گفت: ظرفیت سرمایه گذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر جهان حدود 13 تریلیون دلار است.
کانیته در پاسخ به این سؤال که آیا استقبال اتحادیه اروپا برای استفاده ایران از انرژیهای تجدید پذیر یک تعارف است یا واقعاً اتحادیه اروپا از این طرح حمایت میکند، گفت: شش ماه بعد از توافق تاریخی برجام در سال 2016 بین گروه 1+5 و ایران شاهد این بودیم که روند کارها بخوبی به سمت جلو است و میزان تجارت بین اتحادیه اروپا و ایران حدود 79 درصد بوده و صادرات ایران نیز حدود 34.5 درصد افزایش داشته و پیش بینیها حاکی از آن است که روند حرکتی رو به رشد است.
وی اضافه کرد: برای انجام تعهدات خود طبق معاهده کیوتو و Cop21 سعی شده است تا چهارچوب گذار اروپا در آن تعریف شود که بر اساس این چهارچوب 27 درصد آلایندهها کاهش مییابد و نیاز است تا کشورها در اتحادیه اروپا 50 درصد انرژی مورد نیاز خود را از تجدید پذیرها تأمین کنند.
کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا در پاسخ به سؤال خبرنگاری در خصوص وظیفه کشورهای توسعه یافته و اروپایی و غربی از جمله ایالات متحده در مقابل کشورهای در حال توسعه برای انتقال تکنولوژی در بخش انرژیهای تجدیدپذیر گفت: مردم کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه باید از انرژیهای پاک و تجدیدپذیر استفاده کنند و برای تسهیل در فرآیند ذخیره سازی انرژیهای پاک لازم است کشورهای در حال توسعه تا سال 2020 حدود 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری کنند که در حال حاضر اتحادیه اروپا حدود 17.6 میلیارد یورو سرمایه گذاری دولتی را برای اینکار انجام داده است.
وی خاطر نشان کرد: برای اینکه این گذار انرژی انجام شود باید بخش دولتی طرف ایرانی نیز مناقصهها را با هزینه پایین برگزار کند و تشویقهای لازم را برای حضور بخش خصوصی خارجی در نظر بگیرد.