ناودان ، گاتر ، نودون , ناویدان , نوین ، نونیا ، راه آب ، آبرو
ناودان به نامهای دیگر چون نودون , ناویدان , نوین، نونیا (درزبان کردی) , راه آب، آبرو و میزاب خوانده میشود.
ناودان از دو کلمه «ناو» به معنای هر چیز دراز و میان تهی که یک طرف آن باز باشد و "دان" به معنی جای، ظرف یا مکان تشکیل شده است.
از نظر عملکردی ناودان محل عبور آب است که به وسیله آن انتقال و هدایت آب از پشت بام به سطح زمین (گذر یا حیاط) صورت میگیرد.
آب برف و باران پس از جمع شدن بصورت نقطهای یا خطی به خارج انتقال مییابد و هرچه بنا با مواد و مصالح آسیب پذیرتری ساخته شود، حساسیت و اهمیت ناودان در آن افزایش پیدا میکند. از آن جا که بیشترین حجم آب حاصل از نزولات آسمانی از ناودان عبور میکند، ناودان آسیب پذیرترین بخش ساختمان است به ویژه در بناهای گلی؛ و تخریب ناودان در کمترین زمان این بناها را به تودهای از گل تبدیل میکند.
در گذشته به نحوه جمعآوری و هدایت آب خروجی ازناودان اهمیت میدادند چنان که در کیمیای سعادت آمده است: «هرکه را آبی از بام آید و راه گیرد بر وی واجب است که راه پاک کند.» و همچنین در آیین شهرداری آمده است: «گذاشتن آب باران و خلاب برف در راه- بی رفتن- منکر است، ولیکن شخص باید بدان مخصوص نباشد، مگر برفی که یک کس در راه انداخته باشد، یا آبی که از ناودانی معین در راه فراهم آید و پاک کردن آن علیالخصوص بر عهده صاحب آن باشد. و اگر آب باران باشد حسبتی عام بود و بر والی واجب شود که مردمان را تکلیف کند تا بدان قیام نمایند به همین دلیل در پاره یی از بناهای قدیمی آب جاری از ناودان را با شیب یا نهر کوچکی به چاه فاضلاب یا باغچه انتقال داده و یا با هدایت آن به آبانبار، آب را جهت استفاده ذخیره مینمودند (مانند برخی از کاروانسراهای کویری).
در مناطق بارانی بخشی از بام با شیب از جداره بنا فاصله گرفته (این فاصله بستگی به مقدار میزان باد و نوع نماسازی و ... دارد) و آب جمع شده روی بام را یکراست به بیرون هدایت میکند
شرکت تحقیق و توسعه مفتخر است برای اولین بار در ایران با احساس نیاز در مناطق پر بارش برای جمع آوری آب های پشت بام های شیب دار اقدام به واردات ناودان های از جنس UPVC در ابعاد مختلف کرده است که دارای استاندارد بالا و کیفیت مناسب میباشد.
استانداردهای مربوط به گاتر های پیش ساخته برای سقف های شیب دار و معرفی ناودان و قطعات و جزئیات ابعاد آنها عبارتند از :
ناودانها محیط اطراف خانه شما را پاکیزه نگه میدارند و آب کثیف را به دور از خانهتان هدایت میکنند. بنابراین، نصب یک سیستم ناودانی مناسب در محل اقامتتان ضروری است. این نوشته دقیقاً به شما میگوید که چگونه این کار را انجام دهید.
ناودان باران، که هم چنین به آن آب رو بند نیز میگویند، عمدتاً مسئول تخلیه آب باران از سقف خانه یا آپارتمان شما است و نصب صحیح آن امری است ضروری. این کار مانع از ایجاد بوی کثیف آب راکد باران در اطرافتان میشود و خانهتان را تمیز نگاه میدارد. نصب و راه اندازی آنها کار دشواری نیست، شما میتوانید این کار را خودتان انجام دهید. تمام آن چه بدان نیاز دارید، برنامه ریزی مناسب، آگاهی از نحوه انجام کار، و تمام مصالح و مواد مورد نیاز است.
دستور العمل
وسایل مورد نیاز
دستگاه دریل
سر متههای آچار پیچ گوشتی
تیغه اره آهن بری
متر
نردبان
پیچ ضد زنگ
چسب سیلیکون
تلمبهی چسب (تفنگ چسب)
گچ خط کشی
تراز نجاری
ریسمان تراز
قطعههای ناودانی و اجزاء دیگر آن همانند زانو، لولهی انتهایی، کنارهها و مجراهای خروج آب
روش
نقشه
نگاهی به خانه خود بیاندازید و محلی را که میخواهید در آنجا آب رو بند یا ناودانی را سرهم کنید، مشخص نمایید. ببینید آیا محلی را انتخاب کردهاید که آب باران از پشت بام به طرف آن جاری شده و آب را مستقیماً به جایی دور از خانهتان هدایت میکند؟
محاسبه
طول سقف را اندازه بگیرید، به طوری که بتوانید قطعات ناودانی را تکه کرده و آنها را به طور صحیح در زیر سقف قرار دهید. یک قطعه به طور معمول در 4متر طول دارد. با دانستن طول هر قطعه و هم چنین طول لبه پشت بام، شما قادر خواهید بود که تعداد قطعاتی که باید به لبه پشت بام بچسبانید را تعیین کنید. اکنون، نگاهی به نقشه بیاندازید، طوری که بتوانید تعداد قطعات اضافی که برای اتصال به آنها نیاز دارید را برآورد کنید. بعد از هر 60 سانتی متر یا کمی بیشتر بست ناودان (براکت) را نصب کنید تا به درستی وزن بار را در تمام قسمتها پخش کند.
چسباندن اجزاء ناودان
اکنون، گام بعدی تعیین شیب میباشد، تا آب بتواند از طریق آن آرام حرکت کند.
شیب را از اولین علامتهایی که در انتهای ناودانی گذاشتهاید، محاسبه نمایید.
علامت گذاری این فاصله را به کمک گچ در امتداد هر دو انتها (ابتدای ناودان تا زمین) انجام دهید.
اکنون، به انتهای ناودانی رفته و اجزاء ناودانی مثل صفحات براکت، گوشهها و غیره را به کمک دستگاه دریل و پیچ گوشتی و چند عدد پیچ ضد زنگ نصب نمایید.
نردبانی برداشته و از آن بالا روید و قطعات صفحات براکت را با کمک اتصال دهندهها به یک دیگر متصل نمایید. مطمئن شوید که قطعاتی که به کمک اره آهن بری بریدهاید، تنظیم شده باشند.
به منظور جلوگیری از وجود نشتی در لولهها، مقداری چسب پی وی سی را به کمک تفنگ چسب در تمام قطعات ناودانی بمالید و با چسب آن را درز بندی نمایید. تمام قطعات و اتصالات را بررسی کرده و اطمینان حاصل کنید که هیچ چیز شل نباشد.
قطعهی زانو را در زیر خروجی آب ثابت کنید و مجدداً اندازه گیری کرده و ناودانی را برش دهید. آن را در پایین خروجی آب بچسبانید.
در نهایت، بست های لوله را به ناودانی بسته تا آن را سر جای خود نگه دارد.
به عنوان پیشنهاد، از فردی در بین اعضای خانواده یا همسایهتان کمک بگیرید. انجام کارها توسط خودتان به این معنا نیست که شما باید کار را به تنهایی انجام دهید. به این دلیل که چون بر روی نردبان کار میکنید ممکن است گاهی دستتان به نقاط دور نرسد. اگر فکر میکنید که میتوانید خودتان به تنهایی این کار را انجام دهید، مطمئن شوید که تمام اقدامات احتیاطی لازم را لحاظ کردهاید.
همچنین پیشنهاد میشود برای جلوگیری از هدر رفتن و کمتر بودن پرت ناودان های سفارشی با ارسال نقشه بام خود از مشاور ما جهت سفارش کالا استفاده فرمایید.
این ناودان ها در دو اندازه موجود میباشند :
1-LG25 به شکل نیم دایره به ازای هر خروجی 60-65 متر مربع سقف را پوشش میدهد.
2-LG38 به شکل ذوزنقه به ازای هر خروجی 100-125 متر مربع سقف را پوشش میدهد.
نمایندگی انحصاری نیکول فرانسه و هاراتون آلمان
کارشناس فروش سلطانی:09127635973
www.techrdco.com